
EM TANTUNİ
em tantuni sizin adiniz sizin tadınız

ET TANTUNİ ÇEŞİTLERİMİZ
ET TANTUNİ DURUM
ET TANTUNİ EKMEK
ET TANTUNİ PORSİYON
ET TANTUNİ KASAR
​
TAVUK TANTUNİ DURUM
TAVUK TANTUNİ EKMEK
TAVUK TANTUNİ PORS
TAVUK TANTUNİ KASAR
TANTUNİ TAVUK ÇEŞİTLERİMİZ
YOĞRTLU ET TANTUNİ
YOĞURTLU TAVUK TANTUNİ
LOKMA ET TANTUNİ
LOKMA TAVUK TANTUNİ
​
YOGURTLU TANTUNİ ÇESITLERIMIZ

TANTUNİ NEDİR
tantuni” Mersin ilimizle özdeÅŸleÅŸmiÅŸ ve ülke genelinde yaygınlaÅŸmış bir dürüm çeÅŸididir. Antakya ve Mersin’de farklı usüllerle yapılır.
Tantuni‘nin sınıf atlaması 1980’li yıllara dayanır. Daha önce seyyar saclar üzerinde piÅŸirilen kıyma artıkları camekanları olan dükkanlara girer ve daha iyi etlerle hazırlanmaya terfi eder. Mersin tantunisi ince doÄŸranmış kuÅŸbaşı etten yapılırken, Antakya tantunisi satır kıymasından hazırlanır.
Hazırlanan dürüme “Tantuni” denmesi için etin içerisinde kuyruk yağı da olmaldır. Kuyruk yağı olmayan dürüme biftek denir, tantuni denmez. Bazı ÅŸehirlerde tantuni üzerine süzme ya da normal yoÄŸurt konularak ve üzerine de biberli yaÄŸ kızartması dökülerek servis edilir. Bu daha çok mantılaÅŸtırma iÅŸlemidir.
Genelde dürüm, somun ve açık ekmek içerisinde servis edilir.

TANTUNİ LEZETİ NASIL YAPILIR?
Tantuni’nin Hazırlanması ve Yenmesi
Çok ince doÄŸranmış kuÅŸbaşı et haÅŸlanır. (Aslında bu etin gerçek lezzetini almakta ama bir o kadar da yumuÅŸatmaktadır.) Kızdırılan saca yaÄŸ ve toz biber eklenir. HaÅŸlanmış kuÅŸbaşı et parçaları bu yaÄŸda karıştırılır. Etler çevrilirken üzerine su eklenir. Bu suyun esas mahiyeti tantuniye lezzet katmak deÄŸildir; üzerine kapatılan lavaşın buharla yumuÅŸamasını saÄŸlamaktır.
PiÅŸen ete domates de eklenir ve lavaÅŸa konulur. Üzerine maydonozlu ve sumaklı soÄŸan döÅŸenir. Mersin’de hazırlanmış tantuni üzerine misket limon, büyükÅŸehirlerde ise normal limon sıkılarak mideye gönderilir. EÅŸlikçi olarak midede patlayan turÅŸu biberlerle iÅŸtah artırması ve harareti dengelemesi saÄŸlanır.
Her ne kadar bu basit bir tantuni tarifi olsa da hazırlanması ve içine konulan baharatlar ustadan ustaya farklılık gösterir.
Mersin KeÅŸan’ın “Satır Et“i sahiplenmesi gibi tantuniyi sahiplenmiÅŸtir ve her yıl düzenli olarak Tantuni Festivali düzenlemektedir.
